Lånetips!

När du behöver låna pengar är det lätt att hoppa på första bästa erbjudande, särskilt om det är bråttom med att få fram pengar. Att göra så är ett säkert sätt att drabbas av höga lånekostnader, helt i onödan. Det behöver nämligen inte vara så dyrt att låna pengar, bara du gör några kloka val. Här har du flera bra tips.

Låna pengar till lägsta räntan
För att kunna låna pengar till lägsta räntan är det viktigt att jämföra olika alternativ. Olika banker och långivare har olika räntor, och det är inte heller säkert att den med det bästa bolånet har det bästa privatlånet. Ansök gärna hos fler än ett bolag och jämför kostnader, räntor och villkor. Det kan vara en bra idé att ansöka hos förmedlare först så som Lendo, då får du en ränta att utgå ifrån. Därefter kan du ansöka hos några till och se om någon kan ge dig lägre. Använd en lånekalkylator för att räkna ut kostnaden per månad.

Undvik helst SMS-lån
Så kallade SMS-lån och snabblån är i regel en dålig affär eftersom den effektiva räntan på dessa lån vanligtvis är skyhögt över normala lånevillkor. Många gånger tar personer ett SMS-lån för att betala något de egentligen inte har råd med. Tipset för mindre inköp är därför: avstå köp eller att be familjen om pengar eller att avvakta och spara pengar tills du har råd att betala köpet kontant!

Välj långivare och låneform på grundval av ditt lånebehov
Det är ditt lånebehov som ytterst avgör vilken typ av lån du ska ta och till vilken aktör du ska vända dig. Lånebranschen är en konkurrensutsatt bransch med många olika aktörer, var och en med en egen inriktning. På lånemarknaden agerar såväl de stora bankerna som aktörer vilka erbjuder så kallade snabblån, eller SMS-lån med ett annat namn. 

  • Behöver du bara någon tusenlapp för den sista räkningen för månaden kan du ta ett snabblån.
  • Behöver du ett större lån exempelvis för renovering av badrum eller inköp av en begagnad bil är det dock klokare om du vänder dig till en aktör som erbjuder lite större lån. Räntan blir då betydligt lägre. Det räcker oftast att du har en fast inkomst.

Låna utan fast inkomst eller med betalningsanmärkning?
Det går att låna pengar utan fast inkomst eller om du har betalningsanmärkning. Banken kan dock kräva någon form av säkerhet (t.ex. bostad eller bil) eller att någon ställer upp som borgensman för dig. Ofta får man även räkna med att få betala högre räntor i dessa fall.

Läs mer på nästa sida om hur du enkelt kan jämföra olika lån online och hitta de billigaste lånen!